Helado.be
Image default
Zakelijk

Wat zijn je registratierechten?

Je koop een huis niet zo gemakkelijk als wat snacks bij een frietkraam. Er zijn verschillende kosten verbonden aan het kopen van een huis, inclusief de registratierechten. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn registratierechten de vergoedingen of heffingen die je moet betalen wanneer je het huis dat je net hebt gekocht registreert. Die kosten zijn natuurlijk niet inbegrepen in de prijs van een huis. Dus als je de prijs van een huis in een brochure ziet staan, moet je er rekening mee houden dat die inschrijfkosten niet bij de prijs zijn inbegrepen, dus daar moet je je op voorbereiden. Bovendien moeten die registratierechten ook rechtstreeks van jou zijn. Je kunt er dus niet van uitgaan dat je hypotheek de kosten dekt. Je moet dus naast het geld voor de aanbetaling ook wat geld neerleggen voor de inschrijfkosten. Om meer te weten over registratierechten, kun je de volgende uitleg lezen over registratierechten en hun bedragen.

Inschrijfgeld voor je eerste woning

Ben je net getrouwd en wil je je eerste huis kopen, dan moet je een bepaald bedrag neerleggen voor het inschrijfgeld. Gelukkig is het inschrijfgeld voor een eerste woning niet zo groot als het inschrijfgeld voor een tweede woning of derde woning. Momenteel hoef je alleen inschrijfgeld van 3% van de prijs van de woning te betalen als dat je eerste woning is. Dit bedrag verlaagd van 6% naar 3%. Ga je dus een huis kopen ter waarde van € 250.000,-, dan hoef je slechts € 7.500 inschrijfgeld te betalen. Wie vorig jaar een huis kocht ter waarde van € 250.000,- moest echter inschrijfgeld betalen van € 15.000. Het inschrijfgeld valt niet onder een hypotheek, dus daar moet je op letten als je naar een hypotheekwinkel gaat.

Inschrijfgeld voor je tweede huis

Zoals eerder vermeld, is het inschrijfgeld voor een eerste woning niet zo groot als het inschrijfgeld voor een tweede woning. Je vraagt ​​je misschien af ​​hoeveel het inschrijfgeld voor een tweede huis is. Deze kosten zijn dit jaar gestegen tot 12% van de oorspronkelijke 10%. Dit is heel redelijk, want de meeste mensen die hun tweede huis kopen, doen dit niet omdat ze de huizen nodig hebben, maar omdat ze zaken doen of hun geld willen investeren. Dus als je wilt investeren in een tweede huis, moet je een extra budget van 12% opstellen. Als het tweede huis dat je gaat kopen bijvoorbeeld € 250.000 waard is, dan moet je € 30.000 inschrijfgeld betalen.

Inschrijfgeld voor een milieuvriendelijke woning

Als je denkt dat het bedrag dat je moet uitgeven voor het inschrijfgeld van je eerste woning nog steeds te groot is, dan is er een manier om het kleiner te maken. Die manier is beloven dat we de woning in de toekomst milieuvriendelijk zullen maken door het plaatsen van zonnepanelen en andere energiezuinige technieken. Zodra je de toezegging schriftelijk doet, hoef je in plaats van 3% slechts inschrijfgeld te betalen van 1% van de prijs van het huis. Je hoeft dus maar € 2.500 te betalen in plaats van € 7.500 als de prijs van het huis dat je gaat kopen € 250.000 is.