Helado.be
Image default
Wijn

Tips bij het kopen van wijnglazen

Je bent van plan om nieuwe wijnglazen te gaan kopen. Nou kan je jezelf lekker laten lijden door smaak en stijl. Een mooi glas is natuurlijk belangrijk, maar je kiest vooral voor kwaliteit omdat je graag nog meer wil genieten van wijn. Je wil meer uit je wijn halen en dat zelfs een hele goedkope wijn goed smaakt. Een wijnglas kan hierbij bijdragen. Je kan dan wel wat tips gebruiken als je een nieuwe set glazen gaat kopen. Wij hebben een paar tips voor je verzameld voor bij het kopen van wijnglazen.

Hoe helder is het glas?

Als je wijn gaat proeven bestaat dit eigenlijk uit drie stappen. De eerste stap is het bekijken van de kleur. Dit zie je het beste door helder loodvrij kristalglas. Loodvrij kristalglas heeft de eigenschap om extra transparant te zijn. Het is veel transparanter dan gewoon kristalglas. Luxion loodvrij kristalglas heeft bijvoorbeeld een transparantie van 90% tegen 87% bij kristalglas met lood. Dit lijkt een klein verschil, maar de echte sommeliers hebben daardoor wel de voorkeur voor loodvrij kristal.

De vorm van de bel

Wijnglazen heb je in verschillende vormen. Een bepaalde vorm kan je aanspreken omdat je dit mooi vindt. Maar het kan ook bepalend zijn aan de hand van je favoriete wijn. Een Bordeaux wijn heeft bijvoorbeeld meer ruimte nodig om te ontwikkelen. Het glas is wat breder van vorm. Dit komt doordat een Bordeaux wijn meer zuurstof nodig heeft voor de ontwikkeling. Maar ook jonge wijnen zouden het goed doen. De wat meer complexere wijnen waarbij weinig zuurstof nodig is doen het weer beter in een smalle bel. Zo kan de vorm van het glas absoluut bepalend zijn.

Materiaal waaruit de wijnglazen gemaakt zijn

Het materiaal waaruit de wijnglazen gemaakt zijn kan ook bepalend zijn voor de smaakontwikkeling. Blinde proeven hebben uitgewezen dat kristalglas of loodvrij kristal veel beter is voor de smaakontwikkeling. Bij een blinde proef werd ineens een goedkope wijn veel beter beoordeeld in een luxe wijnglas. Terwijl dezelfde wijn in een goedkoop wijnglas ineens slecht beoordeeld werd. Je merkt dat een goed glas absoluut wat met onze smaakpupillen doet. Nog een reden om op het materiaal te letten is de vaatwasser. Wijnglazen met 24% lood lijken een prima keuze te zijn. Maar zodra je ze in de vaatwasser doet gaat het mis. De kristalglas wijnglazen zijn namelijk bestand tegen de vaatwasser. Terwijl loodvrij kristalglas zoals Luxion dit wel is. Dit is dus ook een reden om op het materiaal te letten.

Voor meer info : https://www.rode-wijnglazenshop.nl/wijnglazen/