Helado.be
Image default
Afvalverwerking

Wat kun je doen met giftig, schadelijk of ontvlambaar afval?

Er zijn veel bedrijven in Nederland te vinden die giftig, schadelijk of ontvlambaar afval produceren. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een chemiebedrijf dat chemisch afval produceert dat niet alleen giftig of schadelijk is, maar ook ontvlambaar kan zijn. Het gaat hierbij dan natuurlijk ook niet om normaal afval en dat vereist dan ook een aparte werkwijze. Wil je weten wat je met giftig, schadelijk of ontvlambaar afval kan doen? Dan is het aan te raden om dit artikel eens te lezen. 

Het veilig verzamelen en sorteren van afval

Voordat er iets met het gevaarlijke afval gedaan kan worden, is het belangrijk dat het afval verzameld en gesorteerd wordt. De kans is klein dat het afval gerecycled kan worden, maar door het afval te sorteren, kun je wel bepaalde gevaren voorkomen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken een persoon die ziek wordt door giftige dampen, maar ook kun je brand voorkomen omdat bepaalde stoffen apart worden opgeslagen. 

Je kunt hiervoor verschillende containers huren die hiervoor geschikt zijn. Dit kan bij een verhuurbedrijf, maar ook bij een Nederlandse afvalverwerker. Veel bedrijven kiezen ervoor om deze containers te huren bij een Nederlandse afvalverwerker, want zij kunnen dan het bedrijfsafval laten ophalen. Het is zeer belangrijk om er rekening mee te houden dat je zulke containers ook op slot kan doen en dat het ook daadwerkelijk gebeurt. Het is namelijk niet de bedoeling dat onbekende of onbevoegde mensen zomaar bij zulk afval kunnen komen. 

Wat gebeurt er met je afval?

Omdat je als eigenaar of leidinggevende van het bedrijf weet dat het om giftig, schadelijk of ontvlambaar afval gaat, is het ook vrij logisch dat je wilt weten wat er met het afval gaat gebeuren. Helaas is het ontzettend lastig om daar antwoord op te geven, want het gaat er natuurlijk ook om of het afval wel gerecycled kan worden. Mocht dat zo zijn, dan gaat een afvalverwerker het altijd recyclen. Is die optie er niet? Dan wordt het afval verbrand in verbrandingsovens en wordt daarmee energie opgewekt. Dit kan warmte, stoom of elektriciteit zijn. Mocht je willen weten wat de gekozen afvalverwerker precies gaat doen met jou afval, dan is het zeker aan te raden om eens telefonisch contact op te nemen met de afvalverwerker. Zij kunnen jou in de meeste gevallen uitleggen wat er met het afval gaat gebeuren.

https://www.renewi.com/nl-be/zakelijk