Helado.be
Image default
Tuin en buitenleven

Kan ik wonen in mijn tuinhuisje?

In plaats van een vermoeid gereedschapshok onder in de tuin, zijn moderne tuinhuizen van Douglas hout net zo goed een eigentijds kantoor aan huis, een knutselruimte, een fitnessruimte, of een gemeubileerde ontspanningsruimte.

De grote vraag is of je er wel of niet in kunt wonen.

Als het om een traditioneel tuinhuisje gaat, is het antwoord snel nee. Voor een tuingebouw dat als ‘oma-bijgebouw’ of reguliere slaapgelegenheid wordt gebruikt, is een bouwvergunning nodig en het moet voldoen aan de geldende bouwvoorschriften. Wat is het goede nieuws? U kunt uw schuur met een paar aanpassingen ombouwen tot een extra slaapkamer. Hier leest u hoe u dat doet.

Zorg ervoor dat je weet wat je met je schuurtje gaat doen.

Een slaapbank in uw tuinkamer voor occasionele gasten, peuters of snurkende echtgenoten is heel wat anders dan een volwaardige slaapkamer waar dagelijks in geslapen zal worden. De meeste mensen kunnen een schuurtje of tuinkamer bouwen onder de toegestane ontwikkelingsrechten (d.w.z. zonder een bouwvergunning aan te vragen) voor occasioneel gebruik en een bedbank toevoegen voor de occasionele bezoeker. Als er echter iemand in uw tuinkamer gaat slapen, moet deze voldoen aan de bouwvoorschriften.

Personen die regelmatig in hun schuur willen slapen of een zelfstandige woning willen bouwen, moeten de bouwvoorschriften naleven en een bouwvergunning aanvragen. Het is van cruciaal belang het onderscheid te erkennen tussen bouwvergunningen en bouwvoorschriften.

Voldoen aan het bouwbesluit

De bouwvoorschriften moeten worden nageleefd wanneer u in een schuur of tuinkamer slaapt. Zij controleren de constructie van het gebouw en gaan na of het veilig is om erin te slapen. Voor het verbouwen van een garage of een gebouwtje van Douglas hout uit Roosendaal tot een bijgebouw gelden dezelfde regels. Voordat u begint, moet u de hulp inroepen van uw plaatselijke planningsinstantie. Bouwvoorschriften omvatten een breed scala van onderwerpen, waaronder:

–       Funderingen en vloeren van gebouwen

–       Dubbele beglazing en isolatie

–       Elektrisch vermogen

–       Sierlijkheid

U krijgt een certificaat wanneer u het werk volgens de vereiste normen hebt uitgevoerd en het door de bevoegde instantie is onderzocht.

Is het nodig een bouwvergunning te verkrijgen?

U moet een bouwvergunning aanvragen en de bouwvoorschriften volgen als u uw tuingebouw als een normale slaapkamer wilt gebruiken of een zelfstandige woning wilt bouwen waarin kan worden gewoond.

Neem contact op met uw lokale planningsinstantie voordat u hout koopt bij Houthandel Roosendaal voor een blokhut, tuinkamer of tuinhuis. De regels voor het verkrijgen van een bouwvergunning variëren afhankelijk van waar u woont in Nederland, maar de planningsambtenaar van uw gemeente zal u graag van dienst zijn.

Belasting geheven door de lokale overheid

Houd er rekening mee dat als u een zelfstandige woning bouwt in uw schuur of tuinhuisje met veranda, u verplicht kunt worden om gemeentebelasting te betalen. Het is aan u om uit te zoeken wat er aan de hand is. Contact opnemen met uw plaatselijke planningsinstantie om in uw schuur, blokhut of tuinkamer te mogen wonen is een vereiste, maar met een beetje inspanning zeker haalbaar. Als u nog geen tuinhuis heeft gekocht, overleg dan eerst met uw stedenbouwkundige. Hij of zij zal u graag helpen bij het vinden van iets veiligs en comfortabels.

 

https://www.deoudestee.nl/