Helado.be
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe zelf een tafelkleed voor buiten maken?

Tafelkleed buiten worden vaak beschouwd als een hoofdbestanddeel van het interieur, gebruikt om formele eettafels aan te kleden en een gezellige sfeer te creëren. Maar wat als je je tafelkleed mee naar buiten wilt nemen?

Is het mogelijk om zelf een tafelkleed te maken dat geschikt is voor zowel binnen als buiten?

Het antwoord is ja! Met het juiste materiaal kun je een tafelkleed maken dat zowel voor binnen en buiten geschikt is. In dit artikel onderzoeken we hoe je een tafelzeil kunt maken dat er zowel binnen als buiten geweldig uitziet. En dat ook bestand is tegen de weersinvloeden van buiten.

Laten we om te beginnen eens kijken naar de materialen die gebruikt worden in traditionele tafelzeilen. Katoen, linnen, polyester en satijn zijn allemaal veelgebruikte materialen bij het maken van tafelkleden voor alleen binnen; deze stoffen zijn echter niet geschikt voor buitengebruik vanwege hun gebrek aan duurzaamheid tegen water-, zon- en windschade. Kies in plaats daarvan voor materialen als katoen met acrylcoating of canvas van polyester, die speciaal zijn behandeld zodat ze bestand zijn tegen de elementen van buiten.

Vervolgens moeten we bij de keuze van de stof voor ons tafelkleed voor buiten rekening houden met grootte en vorm. Het is belangrijk bij een kleed voor buiten de juiste maat te kiezen, afhankelijk van je behoeften. In het algemeen zijn bredere breedtes beter geschikt voor grotere tafels, terwijl smallere breedtes het beste werken op kleinere tafels, dus houd daar rekening mee bij je keuze. Qua vorm zijn ronde en rechthoekige opties vaak populair, maar ook dit hangt af van persoonlijke voorkeur en de vorm van je tafel. Als je eenmaal de juiste stof hebt gekozen, is het tijd om deze in vorm te knippen volgens de afmetingen van je bestaande tafelblad. Hou hierbij rekening met overhang. Hoeveel centimeters wil jij het kleed over je tafel laten hangen?

Omdat de meeste stoffen voor buiten wat groffer zijn dan traditionele stoffen voor binnen is het niet alleen belangrijk om zorgvuldig te meten, maar ook om extra ruimte vrij te laten rond de randen, zodat er wat ruimte is voor krimp als de stof eenmaal is blootgesteld aan weersomstandigheden zoals wind, zon en regen. Na het uitknippen van de hoofdmoot van je kleed is het tijd voor de afwerking, zoals het omzomen of het toevoegen van versieringen zoals rickrack, pompom of franje aan de randen – beide voegen dat beetje extra toe zonder afbreuk te doen aan de duurzaamheid.

Tot slot komen we bij de onderhoudsinstructies, die altijd bij elk afgewerkt product moeten zitten, ongeacht of het voor binnen of buiten bestemd is. Bij de verzorging van een specifiek buitenartikel zoals ons voorbeeld hier wordt meestal de handwas aanbevolen, omdat machinewas schade kan veroorzaken door overmatig schudden, hoewel sommige lichte stoffen geschikt zijn voor een zachte machinewas – het is altijd het beste om voor de zekerheid de aanwijzingen op het etiket te controleren voordat je een van beide methoden toepast! Bovendien wordt vaak aangeraden de stof in de buitenlucht te laten drogen (in plaats van in de droogtrommel), omdat de stof dan zijn oorspronkelijke vorm behoudt en niet te veel krimpt.

Kortom, het maken van een aantrekkelijk en duurzaam tafelzeil dat er binnenshuis goed uitziet maar ook geschikt is voor buitenshuis hoeft niet moeilijk te zijn, mits je het juiste materiaal kiest, de maatrichtlijnen volgt, de juiste afwerking aanbrengt en de onderhoudsinstructies in acht neemt. Hopelijk heeft dit artikel je enkele nuttige tips gegeven over hoe je precies dat kunt bereiken!

https://www.hiptafelzeil.nl