Helado.be
Image default
Media

Het nieuws door de eeuwen heen

Wij mensen zijn nu eenmaal nieuwgierig en willen altijd op de hoogte worden gehouden van alle gebeurtenissen op de wereld, groot en klein. Dat is nou eenmaal een kenmerk van de mens. We willen alles weten en ontdekken, we delen onze kennis en komen samen verder dan alleen. Een groot onderdeel van die nieuwsgierigheid, is natuurlijk het nieuws. We lezen, luisteren en bekijken het nieuws en soms komen we er ook zelf in voor. Er zijn veel verschillende manieren waarop we dit interessante nieuws tot ons kunnen nemen. In dit artikel vertel ik je daarom veel meer over al de verschillende media van het nieuws.

Allereerst begin ik met het meest traditionele formaat waarop het nieuws te lezen is: de krant. Al sinds de uitvinding van de drukpers in 1495 wordt het laatste nieuws belgie verspreid door middel van kranten. Meer en meer mensen konden lezen en zo konden steeds meer mensen begrijpen wat er in de wereld gebeurde. Natuurlijk werden nieuwtjes nog steeds ook van mond tot mond doorgegeven.  

Toen de radio werd uitgevonden, was dat ook een goede manier om het nieuws te vernemen. De radio is heel gemakkelijk, omdat je het gewoon aanzet en je zelf iets anders kan gaan doen terwijl het nieuws opgelezen wordt. Dat is heel relaxed. Met de verzuiling in Nederland was de radio een heel belangrijk middel om met je eigen zuil te communiceren. Zo kon het nieuws best partijdig zijn, omdat je het alleen maakte voor je eigen zuil.

Door de uitvinding van de tv, begon de ontzuiling en luisterde mensen ook naar het nieuws van andere zuilen.

Als je tegenwoordig het nieuws vandaag tot je wil nemen, dat is er een grote kans dat je dat doet op social media. Facebook, Twitter en Instagram zijn allemaal media waar iedereen zijn eigen mening kan verwoorden. Zo kan het dus ook gebeuren dat er dingen op staan die helemaal niet waar zijn.

Tot slot zijn er nog de nieuwssites, een digitaal alternatief voor de krant.

Voor meer info : https://www.redactie24.be/