Helado.be
Image default
Beauty en verzorging

Witte pigmentvlekken en hoe kom je daar vanaf? | Skinlight

Een gewone pigmentvlek kennen de meesten onder ons wel, de typische bruine vlekjes op ons lichaam, meestal door blootstelling aan de zon. Wat veel mensen echter niet kennen zijn de witte pigmentvlekken. Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van hyperpigmentatie, wat een te veel van pigment wil zeggen.

 

Wat zijn witte pigmentvlekken?

Witte pigmentvlekken is een huidaandoening die vrij regelmatig voorkomt waarbij zich op de huid kleine witte plekjes of grotere witte vlekken bevinden. De vlekjes vallen vaak het meest op tijdens de zomer, wanneer je huid al wat gebruinder is. Meestal situeren deze vlekjes zich op de onderarmen en onderbenen en niet zo vaak in het gezicht. Ook komt het vaker voor bij oudere mensen, dan bij jongeren. Maar liefst 70% van de mensen ouder dan 50 heeft er last van.

 

Wat zijn de oorzaken van witte pigmentvlekken?

Een van de belangrijkste oorzaken, omdat het vooral voorkomt bij mensen ouder dan 50, is het verouderingsproces. Te lang in de zon zitten kan ook een oorzaak zijn van deze vlekjes. Het wordt dan niet hyperpigmentatie genoemd maar eerder zonneschade. In sommige gevallen kan het ook een auto-immuunziekte zijn zoals Vitiligo. In heel veel gevallen wordt er ook gesproken van erfelijkheid.

 

Hoe kan je witte pigmentvlekken behandelen of tegen gaan?

Een eerste belangrijke stap bij het behandelen van witte pigmentvlekken, is kijken wat de oorzaak is. Ga dus daarom eerst langs de huisarts om een eventuele aangeboren afwijking of huidziekte uit te sluiten. Hij kan je eventueel ook al een crème voorschrijven die je kan testen. Blijkt het toch niet om een huidziekte of afwijking te gaan dan kan je er verder niet zo heel veel aan doen. Waar je wel op dient te letten is om verstandig te zonnen. Ga niet te lang aan een stuk in de zon zitten en smeer je goed in met zonnecrème met een goede beschermingsfactor. Wil je de witte vlekken meer camoufleren? Dat kan ook door zelfbruiner te smeren of gebruik te maken van een spray tan douche.

 

Voor meer info :