Helado.be
Image default
Auto's en Motoren

Wat voor autoverzekering moet ik nemen?

Als je een auto bezit, is het verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Maar welke autoverzekering past het beste bij jouw situatie? In dit artikel leggen we de verschillende soorten autoverzekeringen uit en geven we tips voor het kiezen van de juiste verzekering.

WA-verzekering

Een WA-verzekering is de meest basale autoverzekering en verplicht voor alle auto-eigenaren. Met deze verzekering ben je gedekt voor schade die je toebrengt aan andere auto’s en/of personen. Schade aan je eigen auto wordt niet vergoed. Een WA-verzekering is vooral geschikt voor oudere auto’s die minder waard zijn.

Beperkt cascoverzekering

Een beperkt cascoverzekering biedt naast de dekking van een WA-verzekering ook dekking voor schade aan je eigen auto door bijvoorbeeld brand, diefstal of stormschade. Bij deze verzekering wordt de schade vergoed tot een bepaald bedrag of percentage van de dagwaarde van de auto.

Allrisk verzekering

Een allrisk verzekering, ook wel volledig casco-verzekering genoemd, biedt de meest uitgebreide dekking. Naast de dekking van een beperkt casco-verzekering, wordt bij een allrisk verzekering ook schade aan je eigen auto vergoed die je zelf hebt veroorzaakt. Deze verzekering is vooral geschikt voor nieuwe auto’s of auto’s van hoge waarde.

Aanvullende verzekeringen

Naast de bovengenoemde verzekeringen kan je ook kiezen voor aanvullende verzekeringen, zoals een schadeverzekering voor inzittenden of een pechhulpverzekering. Een schadeverzekering voor inzittenden biedt dekking voor de financiële gevolgen van letselschade bij een ongeluk. Een pechhulp verzekering zorgt voor hulp bij pech onderweg.

 

Welke autoverzekering je moet nemen, hangt af van verschillende factoren. De waarde van je auto speelt hierbij een belangrijke rol. Een nieuwe auto of auto van hoge waarde kan het beste verzekerd worden met een allrisk-verzekering, terwijl een oudere auto vaak volstaat met een WA-verzekering.

 

Ook is het belangrijk om te kijken naar je eigen rijgedrag. Rijd je veel in drukke steden of maak je vaak lange ritten op snelwegen? Dan is het goed om te kijken naar aanvullende verzekeringen zoals een schadeverzekering voor inzittenden of een pechhulpverzekering.

Tot slot is het verstandig om verschillende verzekeraars te vergelijken voordat je een keuze maakt. Zo kan je de premies en voorwaarden van verschillende verzekeraars naast elkaar leggen en een weloverwogen keuze maken.

 

We hopen dat je met deze uitleg een beter, weloverwogen keuze kan maken als het gaat om het kiezen van een autoverzekering. Wil je toch meer informatie? Informeer dan bij een verzekeraar naar meer informatie.