Helado.be
Image default
Woning en Tuin

Tuinieren: Een hydrofoorpomp gebruiken voor een druppelslang

De planten water geven is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van een gezonde tuin. Met de juiste apparatuur kan dit op een efficiëntere en effectievere manier worden gedaan. Een waterpomp kan tuiniers helpen om hun planten zelfs tijdens lange droge periodes water te geven. Lees in deze blog alles over hoe hydrofoor pompen ingezet kunnen worden i.c.m. een druppelsysteem.

Een waterpomp pompt water uit bronnen zoals regenwatertanks, putten, kanalen of rivieren naar het bewateringssysteem van uw tuin. De pomp gebruikt perslucht om het water door slangen of leidingen naar sproeiers, druppelslangen of andere tappunten te vervoeren. Dit zorgt voor een betere controle over hoeveel water elke plant krijgt en wanneer ze het krijgen.

Waterpompen zijn er in verschillende soorten en maten. Vaak hebben mensen een pomp nodig voor een bepaalde situatie, maar weten niet op welke term ze moeten zoeken. Voor tuinberegening worden er meestal beregenings-pompen of hydrofoorpompen gebruikt. Beide pompen vallen onder de categorie zelfaanzuigende pompen. 

Een zelfaanzuigende pomp wordt in de buurt van een waterbron geplaatst en gebruikt een aanzuigslang om het water uit de bron de pomp in te zuigen. Het water wordt vervolgens met een hoge druk naar de sproeiers gebracht. Een waterpomp die het water vanaf het droge aanzuigt, kan tot een diepte van 8 meter aanzuigen. Bij dieper gelegen water kan de pomp niet meer genoeg druk creëren. In dat geval is een bronpomp een betere oplossing. Deze wordt in het water geplaatst en het water gaat direct de pomp in.

Een beregeningspomp is een zeer geschikte pomp om te gebruiken in situaties waarbij met sproeier(s) (verschillende delen van) een tuin beregend wordt. Zodra de stekker in het stopcontact wordt gestoken zal de pomp inschakelen. Hebben uw planten voldoende water gehad, dan haalt u de stekker weer uit het stopcontact. 

Een druppelsysteem heeft een andere werking. Hierbij geven kleine gaatjes in de slang om de paar minuten een x hoeveelheid water af. Een beregeningspomp zou om de paar seconden in- en uitschakelen en dat is niet goed voor de levensduur van de pomp. Hydrofoorpompen daarentegen beschikken over een drukvat waar water in wordt opgeslagen. Het water wordt eerst uit het vat gehaald, waarbij de pomp niet direct hoeft in te schakelen. Dit bespaart een hoop slijtage en energiekosten. Het loont daarom om een pomp met drukvat te kiezen als u er een druppelslang mee wilt aansturen.