Helado.be
Image default
Cadeau

Rubik’s Cube: voltooid in een paar seconden

 

Rubiks kubus
Erne Rubik. Foto: uit open bronnen

De wereldtournee van het door miljoenen geliefde speelgoed begon in 1974, toen de Hongaarse architect en beeldhouwer professor Erne Rubik, voor zijn studenten een visueel hulpmiddel bij de groepstheorie voorbereidde, zonder het zelfs maar te vermoeden, bijna de meest populaire puzzel ter wereld creëerde, die traditioneel werd ontvangen de naam van de uitvinder en maakte van de maker de eerste miljonair in Oost-Europa.

Tegenwoordig noemen mensen die dol zijn op snelle Rubiks kubus zichzelf speedcubers. En het proces zelf werd daarom speedcubing genoemd.

De officiële wedstrijd voor de snelle montage van de beroemde kubus wordt jaarlijks gehouden door de World Cube Association (WCA – World Cube Association). Zoals in elke serieuze sport, worden ze gehouden in traditionele formaten: Europese, Aziatische en Wereldkampioenschappen. En ze worden uitgevoerd op kubussen van de volgende typen: 2 × 2 × 2, 3 × 3 × 3, 4 × 4 × 4, 5 × 5 × 5, 6 × 6 × 6, 7 × 7 × 7.

De eerste speedcubing-wedstrijden werden gehouden in Duitsland en Canada. En Semey claimt vandaag de titel van de hoofdstad van de Kazachse speedcubing.

Hoe lang duurt het om een ​​Rubiks kubus op te lossen?
De winnaar van de eerste speedcubing-wedstrijd in de klassieke discipline (kubus 3 × 3 × 3) met een score van 22,95 seconden was een 16-jarige Vietnamees-Amerikaanse student Mihn Thai. Dit gebeurde tijdens het Wereldkampioenschap Rubik’s Cube in 1982. Overigens werd het record niet gevestigd op de moderne high-speed versie van de kubus, maar op een van de eerste, die een zeer middelmatige rotatie had.

Het huidige record, behaald in november 2018 tijdens de Wuhu Open-competitie van 2018, is 3,47 seconden en behoort toe aan de Chinese tiener Du Yusheng, die $ 13.000 ontving voor zijn prestatie. Nieuwe tijd is zo opmerkelijk dat het wel eens een aantal jaren of zelfs decennia kan duren.

Overigens worden ook records vastgelegd in disciplines zoals montage met één hand, montage van benen, montage met gesloten ogen en vele andere.

De langste van alle beroemde kubussen werd verzameld door de Engelsman Graham Parker. Hij besteedde hier 26 jaar aan: nadat hij de puzzel cadeau had gekregen voor negentienjarigen, legde Graham hem pas op 45-jarige leeftijd in elkaar.

Erne Rubik heeft zelf geen persoonlijk record. Voor het eerst bracht hij een maand door met het samenstellen van zijn geesteskind en werd hij de eerste die het in principe deed. “Ik heb nooit geprobeerd een record te vestigen, ik heb er nooit aan gedacht. Het lijkt mij dat de beste leeftijd voor dergelijke prestaties 15 – 20 jaar is. Ik ben een beetje oud voor speedcubing. “

Geïnjecteerd door robots
Het was niet alleen de menselijke geest die de puzzel van de eeuw kon overwinnen. In oktober 2011 brak de robot het menselijke record en voltooide de kubus in 5,53 seconden (het resultaat werd niet officieel geregistreerd). In 2014 voltooide de machine de puzzel in 3,253 seconden, in 2015 in 2,39 seconden en in 2016 duurde het systeem slechts 0,9 seconden. In januari 2018 creëerden robotica-specialist Ben Katz en softwareontwikkelaar Jared Di Carlo een robot die een Rubiks kubus in 0,38 seconden kan oplossen.

Meest populaire montagemethode
De Rubiks kubus is gevormd uit 26 kleine onderdelen, heeft 6 vlakken, 12 randen, 8 hoeken en 43252003274489856000 mogelijke permutaties. Voor het menselijk denken is zo’n waarde praktisch oneindig. Om snel een kubus op te lossen, moet u duizenden verschillende formules in de tijd kennen en kunnen toepassen. Om het proces zo veel mogelijk te versnellen, begonnen speedcubers hun eigen algoritmen te ontwikkelen voor het samenstellen van een kubus in een minimaal aantal bewerkingen.

Een van de meest populaire methoden voor het bouwen van snelheden die door de meeste van de beste WCA-gerangschikte kopers wordt gebruikt, is de CFOP-methode. Het is bij velen bekend als de methode van Jessica Friedrich, een Tsjechische vrouw die het aanpaste en miljoenen verliefd op hem maakte.

Waarom is de methode goed?
Simpel genoeg: in deze assembly hoef je geen groot aantal formules te onthouden, het belangrijkste is om het principe te begrijpen.
Deze methode behoort tot de status van “de snelste assemblagemethode”, met zijn hulp zijn de meeste records gezet.
Maar het is gemakkelijk om over te schakelen van de gelaagde bouwmethode voor beginners.
om de Rubiks kubus op te lossen CFOP is de naam van de vier fasen van de montage:
Kruis – een kruis aan één kant monteren. Het gemakkelijkste en tegelijkertijd meest onbegrijpelijke podium. Er is geen speciale techniek om het kruis te monteren. Gemiddeld aantal zetten – 7. Gemiddelde montagetijd – 2 s.
F2L (eerste twee lagen) – montage van de eerste laag gelijktijdig met de tweede. Het assemblageschema voorziet in het gebruik van 41 algoritmen. Gemiddeld aantal zetten – 4 x 7. Gemiddelde montagetijd – 4 x 2 s.
OLL (Orient the last layer) – oriëntatie van de elementen van de bovenste laag. Bevat het grootste aantal algoritmen om te onthouden – 57. Gemiddeld aantal zetten – 9. Gemiddelde montagetijd – 3 s.
PLL (permuteer de laatste laag) – permutatie van elementen van de bovenste laag. In dit stadium heeft de speedcube de mogelijkheid om 21 algoritmen toe te passen. Gemiddeld aantal zetten – 12. Gemiddelde montagetijd – 4 s.

 

 

breinbrekers

 

https://breinbrekers.be/