Helado.be
Image default
Auto

Plastidip

Plastidip

Vandaag wel een heel raar onderwerp: plastidip. Wat is plastidip? Ik moest het zelf ook opzoeken, want ik had er nog nooit van gehoord. Mijn neef echter moest de sierlijsten van zijn auto herstellen en kwam zo op dit product terecht. Plastidip is namelijk een flexibele synthetische rubber coating die onder andere gebruikt wordt voor auto’s, fietsen, scooters, huizen, de bouw en in de industrie. De toepassing op auto’s is wellicht het bekendst. Al wordt het ook voor tal van andere doe-het-zelf-klussen gebruikt. Een voorwerp dat wordt bespoten met plastidip wordt beschermd tegen vocht, zuren, slijtage en corrosie, en krijgt een comfortabele gecontroleerde grip. Het is daarbij ook zeer goed bestand tegen weersomstandigheden, het zal niet snel bros worden en behoudt over langere tijd zijn flexibiliteit en elasticiteit. Dit maakt het uitermate geschikt natuurlijk voor het bijwerken van verouderde onderdelen van de auto, zoals de eerder genoemde sierlijsten. De coating krijgt er immers veel te verduren. Sommige mensen schijnen er zelfs hun hele auto mee te bespuiten. Ook dat is mogelijk. Andere gebruiken het om bepaalde auto-onderdelen of onderdelen van hun motor of scooter mee op te pimpen. In die zin is plastidip de laatste jaren erg in trek. Maar ja, dat weet ik allemaal dankzij mijn neef, want zelf heb ik de ballen verstand van auto’s. Ik rijd niet eens een auto. Ik heb geen rijbewijs. Het lijkt me doodeng, autorijden. Helemaal niets voor mij. Dat is ook een reden voor mijn neef om mij een beetje te pesten. Noemt me een watje. Nou ja, slaat nergens op natuurlijk, want iemand die zijn eigen angsten onderkent, is wat mij betreft een held. Zo. Maar ik dwaal af. Waar waren we ook alweer gebleven. O ja, plastidip. Hoe gebruik je dat spul eigenlijk?

Hoe gebruik je plastidip?

Je schijnt plastidip in meerdere lagen te kunnen aanbrengen. Door zijn statische hechting met het oppervlak is het bovendien weer eenvoudig te verwijderen. Je hoeft dus niet al te bang te zijn om fouten te maken: deze zijn snel weer hersteld. Voor het beste resultaat met een zogenaamde plastidip spray kun je het beste de volgende zeven stappen volgen. Volgens mijn neef dan. Ik weet er niets vanaf.

  • Het oppervlakte moet van te voren schoon en vetvrij zijn. Spuit je bijvoorbeeld op een auto, dan moet je deze eerst even goed schoonmaken.
  • De verwerkingstemperatuur van de coating is 20 graden Celsius.
  • Voordat je begint dien je de spuitbus goed te schudden. Wat dat betreft is het net een pak sinaasappelsap.
  • Houd spuitbus tijdens het sprayen op ongeveer 25 à 30 centimeter afstand voor het beste resultaat.
  • Tussen de verschillende lagen door moet je de coating ongeveer 20 minuten laten drogen.
  • Dit hele proces herhaal je zo’n 4 à 5 keer. Je krijgt dus 4 of 5 lagen plastidip.
  • Na gebruik dien je de spuitbus op zijn kop te houden en moet je een seconde of drie doorblazen om het spuitventiel te reinigen.

Dit is dus het stappenplan voor de plastidip spray. Je kunt echter ook een zogenaamde gallon plastidip kopen. Deze is bijvoorbeeld zeer geschikt om onderdelen van de auto als de spiegelhuizen, de velgen en de spoilers mee te bewerken. Het beschermt goed tegen vocht, zuren, elektrische spanning en verwering. Daarnaast is het ook nog eens Uv-bestendig. Het is daarmee zeer geschikt voor industriële toepassingen.

Deze plastidip die wordt geleverd in een blik kun je het beste aanbrengen met een spuitpistool. In dat geval dient het 1 op 1 (dus voor 50 procent) verdund te worden met Xyleen of Plasti Dip Thinner. Voor de rest geldt in principe hetzelfde stappenplan als voor de spray.

Wat er nog meer bij plastidippen komt kijken

Wat plastidip betreft ben je dus niet zomaar klaar met een spuitbusje. Een zo’n spuitbus is uiteraard niet genoeg om een hele auto mee te bewerken. Dan heb je echt wel een gallon nodig, en misschien nog wel meer, inclusief de nodige spuitbenodigdheden. Alles wat met plastidip te maken heeft en dat met plastisprayen te maken heeft kun je vinden op paintdipcenter.nl. Bij Paint Dip Center hebben ze echt alles voor degene die, om welke reden dan ook, met plastidip in de weer wil.  Zo verkopen ze er bijvoorbeeld verschillende spuitsystemen voor het geval je met gallons aan de slag gaat. Een heel goed spuitsysteem is bijvoorbeeld Earlex ms2901 die je op de site van Paint Dip Center kunt vinden. Toegegeven, dit spuitsysteem is een van de duurdere, maar het is er een van hoge kwaliteit – een voor de echte professional! Het is speciaal ontwikkeld voor het opspuiten van plastidip. Dit ding is zo goed omdat het een extra lange slang heeft en een naald van 1,5 millimeter zodat je een nog gladder resultaat kunt behalen. Naast spuitsystemen verkoopt Paint Dip Center nog veel meer voor de liefhebber van plastidip. Eerder werden al de thinners genoemd die nodig zijn voor als je met een gallon werkt. Maar het Center heeft ook verschillende soorten afplaktape en afdekfolie in de aanbieding alsmede verschillende spuit- en mondmaskers. Daarnaast hebben ze ook verschillende producten om de auto of welk voorwerp dat je wilt bespuiten dan ook, eerst goed schoon kan maken. Denk aan een oppervlakte reiniger, een velgenreiniger en een universele schuimreiniger. Dit is dus een superhandige webshop die je zeker moet gaan bekijken als je met dit spul waar ik nog nooit van had gehoord wilt gaan werken!

Voor meer info : http://www.paintdipcenter.nl/

Gerelateerde artikelen

Goedkoop auto leasen Gelderland

Bedrijfswagen leasen: wie mag besturen?

Sportieve bedrijfsauto leasen