Helado.be
Image default
Kinderen

Hoe voorkom je als ouder ongelukken bij het buitenspelen van je kind?

Als ouder wil je graag het buitenspelen van je kinderen stimuleren en bevorderen. In deze tijd is te zien dat kinderen steeds meer binnen blijven en achter een scherm zitten. Voor de gezondheid en voor het sociale contact is het beter dat je kind zoveel mogelijk gaat buitenspelen. Naast alle positieve punten van buitenspelen kunnen er ook dingen misgaan. Zo kunnen er bepaalde ongelukken zich voordoen buiten. Op zich niet altijd even erg, maar je wilt als ouder niet steeds een huilend kind op de stoep hebben. In dit artikel worden de meest voorkomende ongelukken besproken en wat je als ouder kan doen om de kans op ongelukken te verminderen. Het voorkomen van ongelukken is een utopie, de kans kleiner maken is wel mogelijk.

Meest voorkomende ongelukken

De meeste ongelukken komen door valpartijen. Kinderen vinden het leuk om spelletjes te doen, te rennen of te fietsen. De kans dat je kind daar bij valt is aanwezig. Kinderen zijn motorisch in ontwikkeling en dat betekent dat niet elk kind even handig is. Voor valpartijen kan je kind een schaafwond, een tand door de lip of grotere wonden krijgen. Bij het buitenspelen kan het ook voorkomen dat er iets in het oog van je kind komt. Kinderen wrijven in het oog en dan kan het zo zijn dat er een vuiltje in zit. Dit kan vervelend zijn voor het kind, het kan namelijk prikken en pijn doen. Als je als ouder hier niks aan doet dan kan het ook zijn dat het uiteindelijk een ontsteking wordt. Ook is te zien dat er veel verkeersongevallen zich plaatsvinden met kinderen. Dit kan door niet oplettende kinderen of door niet oplettende weggebruikers. Een aanrijding met een kind kan desastreuze gevolgen hebben, en is dus absoluut iets wat je als ouder wilt voorkomen. In de praktijk blijkt ook dat het voorkomt dat kinderen verdrinken. Dit kan thuis gebeuren in een bad, maar ook buiten rondom rivieren, meren of andere wateren gebeurt het regelmatig dat een kind verdrinkt. Nu besproken is wat er allemaal kan gebeuren is het belangrijk om te kijken wat je als ouder kunt doen om ongelukken te voorkomen.

Kans op ongelukken verkleinen

De locatie van het spelen heeft een grote invloed op mogelijke ongelukken. Je wilt je kind vrijheid geven, maar het is wel belangrijk om te weten waar je kind naar toe gaat. Op de straat spelen en op openbare plekken is niet altijd even veilig. Het is daarom goed om als ouder de eerste keren mee te gaan en een plek te zoeken waar je kind veilig is tegen verkeer en waar speeltoestellen ook voor zijn of haar leeftijd zijn. Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van rubberen tegels bij speelplaatsen om de veiligheid te waarborgen. Naast de locatie zijn afspraken maken met je kind ook belangrijk. Dus het laten inzien dat sommige dingen gevaarlijk zijn, en het verbieden om naar bepaalde plekken te gaan. De kleding van je kind is ook erg belangrijk om valpartijen te voorkomen. Zo kan te grote kleding ervoor zorgen dat je kind niet vrij kan bewegen en dus vergroot dit de kans tot vallen. Dit geldt hetzelfde voor kinderschoenen. Te grote schoenen of te kleine schoenen zorgen voor verkeerd lopen en dus grotere kans op vallen. Het is dus belangrijk om goede sneakers voor meisjes of jongens aan te schaffen die de bewegingsvrijheid niet in de weg staan. Als laatste moet je als ouder de pijntjes van je kinderen altijd wel serieus nemen. Veel kinderen stellen zich een beetje aan, maar je wilt absoluut voorkomen dat je als ouder bepaalde beschadigingen of ontstekingen mist.