Helado.be
Image default
Electronica en Computers

Coderen van producten

Als uw bedrijf groeit en groeit zult u merken dat er meer behoefte komt aan een goed codeersysteem. Zo kunt u uw zaken netjes en geordend houden en alles tot op zekere mate automatiseren. Een bekende vorm van coderen zijn streepjescodes.

Streepjescodes zijn in 1952 uitgevonden in Amerika, ze waren bedoeld als vervanging voor de ponskaart. Het is een simpel systeem waarbij de ruimte tussen de streepjes, of juist de streepjes zelf als een code worden gelezen. Deze code wordt omgezet in een cijferreeks waarmee het product terug kan worden gevonden in de computer.

De EAN (Europese Artikel Nummering) streepjescode is wereldwijd de meeste gebruikte standaard. Vrijwel alle producten in Nederland en België zijn voorzien van dit type nummering. Het is een reeks van dertiencijfers. Natuurlijk zijn er vele andere standaarden zoals bijvoorbeeld het 12 cijferig Amerikaanse UPC.

Coding en marking komt op veel verschillende plekken terug. Niet alleen in de supermarkt zijn producten voorzien van een streepjescode, maar bijvoorbeeld ook ingecheckte koffers op een vliegveld wordt een streepjescode meegegeven die er voor zorgt dat de koffer in het juiste vliegtuig terecht komen. Ook tickets voor parkeer automaten zijn voorzien van een barcode die de inrijtijd bepaald en met een kleine aanpassing er voor zorgt dat men ook weer naar buiten kan rijden. Veel tickets zijn voorzien van een streepjescode om de authenticiteit aan te tonen, dit varieert van concert kaarten tot vlieg tickets.

Een andere opkomst de smartphone heeft de populariteit van de streepjes code een nieuwe draai gegeven. Men kan nu zelf artikelen scannen, om bijvoorbeeld de prijs te checken of het artikel online te bestellen. Ook is het mogelijk om de codes op een andere manier te gebruiken zoals bijvoorbeeld in een wekker apllicatie waarbij de wekker pas stopt met rinkelen als er een bepaalde streepjes code gescand is.

Nog even een biologisch wist je dat je: zebra’s zijn ondanks hun strepen niet te scannen omdat het om een uniek patroon gaat.

Voor meer info : http://www.kba-metronic.com/nl/